Et umåtelig vakkert land

Publisert: 21. oktober 2019

New Zealand – forunderlig, fjernt og fantastisk

New Zealand – et av de mest isolerte steder i verden. Ikke rart alt føles annerledes her.

Jeg hører fuglesangen. Fremmede stemmer, en fjerdedel av fuglene på New Zealand finnes bare her. Jeg ser planter og trær, kjenner dem ikke, 80% av landets flora finnes bare her på øyene. Jeg ser på folk – menneskene kom sent hit, og hvor kom de fra? Hvordan kom de hit?

Så langt fra alt og alle! New Zealand er et av de mest isolerte land i verden. Ikke politisk, ikke kulturelt, men på grunn av sin beliggenhet. Mennesker kom ikke hit før rundt år 800. Da var det bare en type landbaserte pattedyr her, flaggermus. Det var 120 fuglearter, 70 av dem fantes bare på New Zealand.

Med maoriene og senere europeerne kom et utall av plante- og dyrearter som beitet ned og fortrengte det som engang var. – Fortsatt eksotisk: Fremdeles er 25 % av landets fugleliv bare å finne her, 80 % av landets flora finnes bare her. Å gå en tur i skogen i New Zealand er noe helt annet enn en tur i noen annen skog i verden, trærne ser ikke ut som våre trær og fuglene synger andre sanger.

Bevegelser i jordskorpen har skapt høye fjell og dype fjorder, og 360 «levende» isbreer arbeider fremdeles med å forme landskapet. Jordskorpen er særdeles tynn, her er vulkaner og geysirer og boblende mudderhull. Her er krystallklare sjøer og breelver. Her er bølgende sletteland, perfekt for sauehold og vingårder. Vår egen tid har skapt moderne storbyer og tradisjonelle bygdesamfunn.

Abel Tasman var den første europeer til å få glimt av fjell og fjorder – og kollidere med en kano styrt av maorier. Drøyt hundre år senere, 8. oktober 1769, var James Scott den første europeer til å sette fotavtrykk på Nord-øyas strender. Dype fotavtrykk – han følte at han og skipet Endeavour var truet, og noen maorier ble skutt for å holde dem på avstand.

En kolonisering kom i gang, og første i 1840 ble det skrevet en traktat mellom briter og maorier, men striden mellom maorier og innvandrere endte først i 1881. Et opplyst styre var i ferd med å skape en ny nasjon. Gratis skolegang for alle mellom 7 og 14 ble innført i 1877, stemmerett for menn i 1879, for kvinner få år senere.

I dag er New Zealand en stolt, sterk, flerkulturell nasjon med sterke impulser av beliggenheten i det sydlige Stillehav.

Nysgjerrig? Velkommen med på tur!