Egyptiske søyker med hieroglyfer fotografert nedenfra mot en blå himmel.

Mektig og mystisk

Publisert: 24. juni 2019

Derfor elsker jeg Egypt

Alle som har kommet til Egypt har én ting til felles: Ingen har reist herfra uberørt av dette fascinerende landet.

Hettitter, persere, grekere, romere, franskmenn, engelskmenn, samt turister fra hele verden har kommet til Egypt opp igjennom tidene. Gjennom tusenvis av år har mennesker blitt trukket mot dette fascinerende landet med sin lange historie og sin gamle mystikk. Er det din tur nå?

Egyptiske menn røyker vannpipe

Egypterne er vennlige og gjestfrie - og vannpiper som dette ser du rett som det er.

Tutankhamon

Den berømte farao Tutankhamon skal vi også få lære mer om.

Faraos etterkommere

Jeg som reiseleder gleder meg stort til å introdusere dette landet og denne vennlige befolkingen til nettopp deg. Turen jeg skal ha til Egypt starter i Kairo, og vi er langt hjemmefra. Kanskje ikke i distanse, men i levemåte og kultur.

De fleste i Egypt er av arabisk avstamning, men de omtaler seg selv som egyptere. Det er det de er! De opprinnelige egyptere nedstammer fra de gamle faraoene, og kombinert med den arabiske og muslimske invasjonen på 600-tallet er de grunnstammen i dagens befolkning.

Sint? Aldri!

De snakker arabisk, et rikt og blomstrende språk, men det er ett ord som ikke finnes i deres vokabular, og det er ordet sint! Tenk det! De kan legge et enormt engasjement for dagen, og det kan høres voldsomt ut, men de blir ikke sinte. Blir du sint mister du ansikt, og da har du tapt enhver diskusjon. Fascinerende!

En hverdagscene kan være to som har kollidert i den enorme trafikken i Kairos gater. Diskusjonen om skyld kan være høylytt, så plutselig dukker det opp en ung gutt med et messingfat med to små kopper kruttsterk kaffe. De stridende tar sin kaffe, brummer litt, for så å trekke på skuldrene. «Malesh» sier de ("det var synd,… men hva kan vi gjøre med det?"). Så kjører de videre. Er det rart man blir glad i et land og en kultur som dette?

Husk å prute

I Egypt vil du treffe en befolkning som vil deg vel. Jeg har hatt med hundrevis (om ikke tusenvis) av gjester på rundreise i Egypt, og jeg kan helt ærlig si at jeg har ikke opplevd at noen er blitt ranet eller utsatt for ubehagelige opplevelser.

Men - de er forretningsfolk. Det hender at folk føler seg litt lurt, spesielt om vi har vært på besøk i basarene. Da kan to gjester ha kjøpt like ting til forskjellig pris. Men prisen du har betalt kommer an på hvor god du er til å prute!

Vi nordmenn er ikke så glade i det, og noen er flinkere enn andre. Men det viktige er at du har betalt en pris du synes varen er verd. Du er fornøyd, selger er fornøyd – ingen er lurt!

Livsnerven Nilen

Før vi forlater Kairo skal vi selvsagt stifte bekjentskap med pyramidene, det egyptiske museet med Tutankhamons dødsmaske, samt gravplassene i Saqqara og Dashur. Mange kommer til Egypt nettopp for å oppleve pyramidene, og du kommer ikke til å bli skuffet. De er enorme, mektige!

Tidlig morgen flyr vi til Luxor og møter skipet. Et flott 5* skip som blir vårt hjem de nærmeste dagene. Jeg har gjort dette mange ganger, jeg har vært på mange elvecruise rundt i verden, men det er en egen andektig følelse du får når du går om bord i et skip på Nilen.

Skriftene sier at Egypt – sivilisasjonens vugge – er Nilens gave til verden. Denne elven som har betydd så uendelig mye for så uendelige mange gjennom tusener av år. Dette er selve livsnerven i samfunnet, og dette er den eneste vannkilden til Egypt. Hele landets eksistens avhenger av vannet i Nilen. Det blir litt spesielt å seile på Nilen når du vet hvor viktig den er...

I faraoenes fotspor

Nå skal vi seile i faraoens fotspor, og vi skal gjøre de samme strandhugg som de gjorde. Tenk deg - vi sitter på dekk med noe godt i glasset, den milde, varme brisen gjør godt mot huden. Scenene som flyter sakte forbi, det er akkurat de samme scenene faraoene så for snart 5000 år siden!

«Bakenfor den smale grønne jordbrukstripen ruver ørkenen som skinner i alt fra gull og glitrende steiner til nyanser i brunt, beige og hvitt. Helt uberørt og ubeskrivelig vakkert!»

Bonden som pløyer jorden med treplog, bøfler og esler som brukes til å få opp vannet til jordene, kvinnene som har ukens storvask ved elvebreddene og leende barn som leker i vannkanten. Bakenfor den smale grønne jordbrukstripen ruver ørkenen som skinner i alt fra gull og glitrende steiner til nyanser i brunt, beige og hvitt. Helt uberørt og ubeskrivelig vakkert!

Det er gode dager vi skal ha om bord, det er nydelig mat, og Egypt produserer sin egen gode vin – og jammen lager de ikke øl også. Besetningen kan dette med å skjemme bort folk. Det er ikke alltid ting fungerer som hjemme, det er ikke alltid de er like effektivt heller, men «malesh»- (husker du hva det betydde?). De er like blide og hyggelige!

Vi seiler sørover til «Upper Egypt». Hmm... blir det riktig, da? Jo, øvre Egypt ligger sør for nedre Egypt, ettersom Nilen flyter fra sør og nordover.

Vi gjør strandhugg ved Edfu-tempelet (et av antikkens best bevarte byggverk), samt Kom Ombo (det eneste tempelet som er bygget til to guder) og ankommer etter hvert Aswan. Jeg lover – ingen steder er Nilen så blå som her! Vi forflytter oss over i en felukka (tradisjonell seilbåt) som tar oss på faraonisk vis til det praktfulle Old Cataract Hotel.

Ja, dette er et kjent hotell - det var her Agatha Christie satt og skrev «Døden på Nilen», med utsikt over «skjærgården» og ørkenen hvor mausoleet til Aga Khan kneiser på en av toppene. Og her blir du godt tatt vare på - det er et fantastisk hotell som lever opp til sitt gode navn og rykte.

Sofitel Legend Old Cataract Hotel

Sofitel Legend Old Cataract Aswan

I Aswan står en visitt til Den store dammen og den gamle Aswan-dammen på programmet. Her finner vi Philae-tempelet som var bygget til gudinnen Isis, samt granittbruddet med den ufullendte obelisk. For noen tusen år siden begynte arbeidere å hogge ut en enorm obelisk rett ut av fjellet. Men obelisken slo sprekker, og prosjektet ble forlatt. I dag kan vi fremdeles se den påbegynte obelisken. Fascinerende!

Om du ikke er lei av templer vil det være muligheter å være med til Abu Simbel, Ramses ll og hans hustru Nefertari sine templer som ble flyttet da de bygget Den store dammen. Et stykke imponerende moderne ingeniørkunst som ligger nesten ved den sudanske grensen. Eller kanskje velger du å nyte en deilig dag ved det praktfulle hotellet, eller kanskje ta en spasertur til sentrum av Aswan?

Uansett - jeg føler meg ganske sikker på at minnene du har samlet etter dagene i Egypt blir med deg resten av livet. Slik er det i hvert fall med meg.